Bouw en Uitvoering

Contact maken met mensen met dementie

Contact maken met mensen met dementie

Studenten Manon Pierens en Loui Nijdam van hogeschool Windesheim Flevoland maakten een korte film om mensen bewust te maken van het contactverlies dat optreedt bij mensen met dementie. In de film wordt het contrast tussen de drukte in de huidige samenleving en de stilte bij mensen met dementie in zorginstellingen duidelijk zichtbaar.

Contactverlies

Contact is overal om ons heen; een drukke winkelstraat, berichtjes op je mobiel en vrienden in de buurt. Voor velen een normale gang van zaken, maar niet voor mensen met dementie. Dementie veroorzaakt contactverlies; het is moeilijk om deze mensen te bereiken en door de ziekte raken ze vaak in zichzelf gekeerd. Het contrast tussen de twee werelden is door Manon en Loui vastgelegd in een korte film. “Door het verschil te laten zien willen wij mensen bewust maken en aandacht vragen voor het gebrek aan contact bij mensen met dementie”, vertellen de studenten.

Persoonlijke boodschap

De studenten maakten het filmpje in samenwerking met stichting CareClowns, onderdeel van CliniClowns. De CareClowns beogen oprecht contact te maken met mensen met dementie in zorginstellingen en dagopvang. Met persoonlijke aandacht, spel en muziek, willen de clowns de mensen in de zorginstellingen te bereiken en te verleiden tot contact. Het vaste patroon wordt letterlijk doorbroken, waardoor de dag meer kleur krijgt. Zo verzachten CareClowns het isolement en eenzaamheid dat kan ontstaan. Het filmpje van de studenten is hier te vinden.