Bouw en Uitvoering

‘Geluidsopname gesprek met arts kan patiënt helpen’

'Geluidsopname gesprek met arts kan patiënt helpen'

Iedere smartphone heeft er één en de applicatie is gemakkelijk in gebruik: de voicerecorder. Als het aan minister Edith Schippers ligt, kunnen geluidsopnames patiënten helpen om de gedachten op een rijtje te zetten en beslissingen te nemen. Dat schreef ze vorige week aan de Tweede kamer.

Het maken van een geluidsopname van een gesprek met een arts – om dat thuis nog eens af te luisteren – is al toegestaan. Schippers: ‘Voor goede zorg is het cruciaal dat arts en patiënt het eens zijn over de te volgen behandeling, zij moeten dat samen beslissen. Het is belangrijk dat de patiënt ook vragen kan stellen, dat een arts daar ruimte voor biedt en de tijd neemt om vragen te beantwoorden.’

Informatieplicht

Het blijkt echter dat een patiënt vaak een groot deel vergeet van de informatie die zijn arts geeft. Dat geldt zeker als een gesprek emotioneel beladen is. Het is daarom volgens Schippers een goed idee als patiënten een gesprek opnemen. Hierbij geldt wel een aantal regels. Zo mag de opname alleen voor eigen gebruik zijn en niet verspreid worden. In de goede verhouding tussen arts en patiënt past het natuurlijk om toestemming te vragen voor een geluidsopname, hoewel dat niet verplicht is. Als de arts niet wil dat het gesprek wordt opgenomen, dan is hij wel verplicht de informatie desgevraagd schriftelijk mee te geven. De minister komt met de brief naar aanleiding van een debat over een burgerinitiatief voor een schriftelijke informatieplicht van artsen.