Bouw en Uitvoering

Dubieuze injectienaalden mogelijk nog gebruikt in ziekenhuizen

Dubieuze injectienaalden mogelijk nog gebruikt in ziekenhuizen

De Dubieuze injectienaalden mogelijk nog gebruikt in ziekenhuizen van het merk Terumo worden mogelijk nog steeds gebruikt in Nederlandse ziekenhuizen. Dat bleek dinsdag uit antwoorden van staatssecretaris Volksgezondheid, Martin van Rijn, in het vragenuurtje. Maandag werd bekend dat er lijm kan komen uit de naalden en dat dit een risico vormt voor de gezondheid van de patiënt.

Het RIVM en de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) adviseerden dinsdag om de naalden lopende een onderzoek niet te gebruiken. Nederlandse ziekenhuizen kunnen echter niet garanderen de naalden niet langer te gebruiken. Doordat andere naalden niet onmiddellijk voorhanden zijn bij spoedoperaties, moeten mogelijk toch Terumo-naalden worden gebruikt.

Maatregel

De maatregel volgt op een uitzending van Dossier EenVandaag maandagavond 23 maart. Experts zeiden daarin dat uit naalden van Terumo onbedoeld epoxylijm kan komen.
Miljoenen van de naalden worden gebruikt in ziekenhuizen en voor vaccinaties. Vooral jonge kinderen krijgen met deze naalden vaccinaties toegediend. Het is nog onbekend hoe schadelijk eventuele lijmdeeltjes zijn die in de bloedvaten terecht kunnen komen. Daar wordt nu een onderzoek naar ingesteld.

Duidelijkheid

Van Rijn verwacht niet dat het rijksvaccinatieprogramma in gevaar komt. “Het rijksvaccinatieprogramma loopt het hele jaar door. Dat betekent dat er misschien met andere naalden gewerkt moet worden”, aldus de staatssecretaris.
De IGZ wil dat er snel duidelijkheid komt over de mogelijke gezondsheidsrisico’s. “Als uit het onderzoek blijkt dat er een risico is voor de patiëntveiligheid, neemt de inspectie direct passende maatregelen”, stelt de IGZ.

Het gaat om de ‘K-pack II’ naalden van de Japanse fabrikant Terumo waarvan er iedere maand miljoenen worden geproduceerd in het Belgische Leuven. De fabrikant ontkent de beweringen. Het bedrijf stelde eerder al vast dat “in een aantal gevallen” minuscule vloeibare lijmdeeltjes niet uitharden waardoor er een kans bestaat dat sporen van vloeibare lijmdeeltjes via de injectienaald in het lichaam kunnen komen. Men liet daarna onderzoek doen. Die onderzoeken wijzen volgens de onderneming uit dat de injectienaalden geen gezondheidsrisico vormen. “Injectienaalden die geproduceerd worden met gebruik van epoxylijm, voldoen ruimschoots aan alle normen en wettelijke voorschriften”.

Bron: nu.nl en EenVandaag