Bouw en Uitvoering

Ingenieur van het Jaar 2014

TVB Zorg - Ingenieur-van-het-Jaar-2014

Zorgvernieuwer Karianne Lindenhovius

Ir. Karianne Lindenhovius (42), industrieel ontwerper en innovatiemanager bij Pontes Medical in het UMC Utrecht, is gekozen tot Ingenieur van het Jaar. Onder haar begeleiding worden ideeën van artsen vertaald naar nieuwe technologische producten en op de markt gebracht. Lindenhovius ontving de onderscheiding op de Dag van de Ingenieur uit handen van Martin van Pernis, president van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). Het instituut kent de prijs jaarlijks toe.

Volgens de jury combineert Lindenhovius ‘innoverend vermogen met ondernemerschap en weet ze technologie te vertalen naar oplossingen met een grote maatschappelijke impact’. Zelf zegt ze daarover: ‘De essentie van ingenieur zijn, is maatschappelijke problemen ontrafelen en daar stapsgewijs een praktische oplossing voor ontwikkelen. Technologie is geen doel, maar een middel. Mijn drijfveer is producten maken waar mensen écht iets aan hebben. Hierbij roep ik alle zorgprofessionals en ingenieurs op om hun ideeën om te zetten tot producten, vooral om de patiënt nu en in de toekomst een dienst te bewijzen.’

Doorontwikkeling

Zeven jaar geleden stapte de aan de TU Delft opgeleide ingenieur over van het bedrijfsleven naar het UMC Utrecht. Het ziekenhuis zocht commerciële denkers om technische ideeën breder toepasbaar te maken. Ideeën van artsen zijn daarvoor altijd het vertrekpunt, volgens Lindenhovius: ‘Artsen zien vanuit de praktijk waar behoefte aan is en ze hebben vaak goede ideeën, maar niet de tijd en de mogelijkheden om die ideeën door te ontwikkelen tot een product. Een ziekenhuis kan niet meer functioneren zonder kennis en kunde van ingenieurs.’

Producten

Inmiddels zijn er zeven producten op de markt gebracht, waaronder de Whistler, een vinding van kinderlongarts prof. dr. Kors van der Ent. Met dit apparaat kan bij baby’s worden vastgesteld of ze een risico op astma lopen. -Kinderen jonger dan zes jaar moesten vaak onnodig medicatie gebruiken. De Whistler heeft daaraan een einde gemaakt. Inmiddels is het handzame apparaatje voor iedere huisarts beschikbaar.

Pontes Medical

In 2007 zette Lindenhovius binnen het UMC Utrecht Pontes Medical op. Samen met mkb-bedrijven ontwikkelen zij oplossingen waarbij praktische bruikbaarheid, vernieuwende technologie en slim design hand in hand gaan. Die Pontes-aanpak is ook geïmplementeerd in het AMC en het VUmc.

Finalisten

Ir. Karianne Lindenhovius was een van de drie finalisten dit jaar. De andere twee waren ir. Daan Bruggink (ORGA architect) en ing. Mozafar Said (Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam). Peter Madlener (MOCS) ontving uit handen van KIVI president Van Pernis het predicaat Aanstormend Ingenieurstalent.

Lindenhovius is komend jaar ingenieursambassadeur en zal in die rol bij evenementen en in de media de -maatschappelijke rol van ingenieurs uitdragen. Zij neemt het stokje over van ir. Pieter Kool, Director 3D Design bij G-Star Raw, die in 2013 Ingenieur van het Jaar was.