Bouw en Uitvoering

Moderne ouderen gaan mee met digitalisering

Moderne ouderen gaan mee met digitalisering

Moderne ouderen digitaliseren in rap tempo. Ook in 2016 zullen ouderen steeds meer met moderne en digitale middelen aan de slag gaan, of ermee geconfronteerd worden. Dit wordt bevestigd door het jaarlijkse trendonderzoek van ouderenvereniging ANBO. “2016 moet het jaar worden waarin we afrekenen met het idee dat senioren stoffig zijn,” zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder de seniorenorganisatie.

Door ANBO werden, zoals ieder jaar, zo’n veertig stellingen voorgelegd aan de achterban. Het onderzoek werd gehouden onder het ANBO-panel, samengesteld op basis van een steekproef onder 50-plussers. Daarbij werden 1268 ouderen ondervraagd over economie, levensstijl, politiek en vrije tijd.

Resultaten

Uit het onderzoek kwamen enkele opvallende en contrasterende beelden naar voren. Zo betaald driekwart van de onderzochten liever met de pinpas dan met contant geld. “Een zeer kleine –en relatief steeds kleiner wordende- groep alleroudsten kan niet met pinnen omgaan. Daarnaast blijkt één op de vijf ouderen liever een digitaal krantenabonnement te hebben dan een papieren krant. Een gevolg van de populariteit van de tablet onder ouderen”, zo zegt De Haan.

Medicijn-app

Langzaam wordt het aantal moderne ouderen, dat de digitale snelweg verkiest boven traditionele methoden, steeds groter. Maar op verschillende vragen kiest de meerderheid nog altijd voor de ‘ouderwetse’ optie. 63 procent van de ondervraagden verkiest een blauwe envelop in de brievenbus boven een e-mail van mijnoverheid.nl. Ook geeft een ruime meerderheid van 81 procent de voorkeur aan de beschrijving op het pillendoosje, boven een medicijn-app. Dit kan verklaard worden door een gebrek aan ervaring met of kennis van medicijn-app’s.

De peiling werd gehouden in samenwerking met onderzoeksbureau MWM2. De volledige resultaten zijn hier te vinden.