Bouw en Uitvoering

Terugblik Domotica & Slim Wonen

TVB Zorg - Inspiratie en innovatie

Inspiratie en innovatie

Beursorganisator Smart Homes kijkt tevreden terug op de zevende editie van de beurs Domotica & Slim Wonen. Opvallend dit jaar waren de vele noviteiten die de standhouders vol passie lieten zien in het Evoluon in Eindhoven. Een terugblik op enkele hoogtepunten.

et een bezetting van ruim honderd stands, diverse thema-pleinen en een twintigtal lezingen, bood Smart Homes de ruim 2600 geregistreerde beursbezoekers interessante dagen. De beurs creëerde een perfecte gelegenheid om nieuwe inzichten te krijgen, kennis uit te wisselen, nieuwe contacten te leggen en meer te leren over innovatieve oplossingen. Bovendien werden de winnaars van de Smart Homes Award en de KNX Award bekend gemaakt.

Winnaar Smart Homes Award 2012

Stichting TanteLouise-Vivensis uit Bergen op Zoom werd door de jury uitgeroepen tot winnaar van de Smart Homes Award. Als nationaal kenniscentrum voor Domotica & Slim Wonen vindt Smart Homes het van groot belang dat gerealiseerde domoticaprojecten de aandacht krijgen die ze verdienen. Dit jaar zijn de genomineerde projecten toevalligerwijs alle verwant aan de zorgsector. Wel passen zij perfect in het domoticadomein. De jury, die bestond uit Willem van der Veere (manager vakgroep Do-It van Uneto VNI), Geja Langerveld (coördinator AAL JP bij ZonMw) en Dick Glaser (directeur HCX en voorzitter Deventer Energiecoöperatie) reikte de prijs uit aan stichting tanteLouise-Vivensis uit Bergen op Zoom. Deze vijfde Smart Homes Award ontvingen zij voor toepassing van vernieuwende techniek om dementerende bewoners van woonzorgcentrum Onze Stede in Steenbergen meer bewegingsvrijheid te geven.

‘Leefcirkel’

Systeemintegrator Consyst mag zeker delen in de eer. Dit bedrijf vond een oplossing voor dwaalpreventie van de bewoners. Iedere bewoner krijgt een ‘leefcirkel’ toegewezen en een polsbandje met een detector. Jef Pelgrims, bestuurder bij de stichting zegt: ‘We geven de bewoners maximale leefruimte en dus levensvrijheid. Alleen deuren die mogelijk zorgen voor een onveilige situatie, blijven voor deze bewoners gesloten. Die leefruimte kan per bewoner verschillen. Hetgeen we leren van dit zorgcentrum, leggen we beleidsmatig vast en passen we ook toe in overige zorgcentra van onze organisatie.’

Breed toepasbaar

De jury was vooral gecharmeerd van de mogelijke toepasbaarheid in andere zorgcentra in het land. ‘Het project staat nog in de kinderschoenen. Maar in potentie zal het grote stappen kunnen gaan maken en veel invloed hebben op de levens van ouderen.’ De twee overige genomineerde projecten waren Imtech Solutions en Vivium Zorggroep (project dynamische verlichting zorgcentrum De Bolder in Huize) en stichting ORO regio Peelland (project Zorgvraaggerichte domotica 2.0).

Alpha-X Domotica wint KNX Award

De KNX Professionals Award is een onderscheiding voor het meest onderscheidende project dat met KNX-technologie is gerealiseerd. Gerard Huijsmans van Alpha-X domotica was trots op de gewonnen plaquette die hij op de gevel van het bedrijf kan verankeren. Aan deze uitverkiezing kunnen uitsluitend leden van de KNX Professionals meedoen. Alpha-X domotica was betrokken bij de totstandkoming van de tijdelijke operatiekamers van het Sint Anna Ziekenhuis in Geldrop, waar momenteel grondig wordt verbouwd. Het bedrijf kreeg de opdracht van Bussman Verhuur om mee te denken over de KNX-toepassingen. Er is gekeken naar de hoeveelheid componenten en de integratie van KNX met andere systemen, de marktpotentie van deze oplossing voor andere projecten, naar het bijzondere karakter van het project en naar de voorbeeldfunctie voor KNX.

Volgende editie

De achtste editie van de vakbeurs Domotica & Slim Wonen staat gepland op 20 en 21 november 2013. Maar geïnteresseerden hoeven niet zo lang te wachten. Smart Homes is namelijk onlangs een samenwerking aangegaan met VNU Exhibitions. Gezamenlijk zullen zij domotica promoten tijdens diverse beurzen in 2013. Partners van Smart Homes krijgen bovendien tegen een gunstig tarief de mogelijkheid zich te presenteren op het inmiddels vertrouwde Domotica paviljoen.

  • Internationale Bouwbeurs 4 t/m 9 februari 2013
  • Zorg & ICT 13, 14 en 15 maart 2013
  • Elektrotechniek 30 september t/m 4 oktober 2013
  • Energie 24 t/m 26 september 2013

Beurs Domotica & Slim Wonen