Bouw en Uitvoering

NL Zorgobligatie nieuwe financieringsvorm

NL Zorgobligatie nieuwe financieringsvorm

Een nieuwe financieringsvorm in de zorg, door middel van zorgobligaties. Voor de ontwikkeling van deze alternatieve financieringsvorm is onlangs de vereniging NL Zorgobligatie opgericht. De eerste emissie zal binnenkort plaatsvinden.

De NL Zorgobligatie is in het leven geroepen door een samenwerking tussen Actiz, haar leden en partijen uit de financiële wereld. “Omdat traditionele financiers, zoals banken, terughoudender zijn geworden bij het verstrekken van leningen. De komende jaren verdubbelt het aantal 80+ers in Nederland. Het is dan ook belangrijk dat zorgorganisaties blijven investeren in goede faciliteiten en nieuwe zorgconcepten.” Zo bericht Actiz.

Standaardisatie

De vereniging NL Zorgobligatie zal het ‘label’ NL Zorgobligatie bewaken door het stellen van kwaliteitseisen en door standaardisatie. Hierdoor wordt de communicatie met de kapitaalmarkt vereenvoudigd. Daarnaast zal de vereniging de zorgobligatie waar nodig verbeteren en/of aanpassen op basis van nieuwe (inter)nationale regelgeving en behoeftes in de markt. Momenteel bestaat de vereniging uit enkele zorgorganisaties die daadwerkelijk een emissie voorbereiden of geïnteresseerd zijn in deze alternatieve financieringsvorm.

Proactief vernieuwen

Aad Koster, voorzitter van de nieuwe vereniging: “De zorgorganisaties die met de NL Zorgobligatie aan de slag zijn, zien kansen in de ouderenzorg en werken op een proactieve manier aan vernieuwingen. De vereniging die we nu isopgericht, maakt de zorgobligatie iets van zorgorganisaties zelf. Dat past bij deze financieringsvorm en bij deze tijd; het is een financieringsvorm die met hen is ontwikkeld en ook door hen verder gedragen moet worden.”