Bouw en Uitvoering

Polsbandje met muziek beste zorgidee 2015

Polsbandje met muziek beste zorgidee 2015

Het Nederlands publiek heeft het ‘Thuiskomertje’ gekozen als Beste Zorgidee van 2015. Het Thuiskomertje is een polsbandje voor dementerenden, dat een favoriet muziekje afspeelt en een bekende foto toont, wanneer de mensen met dementie hun eigen kamer naderen. Dit helpt om verdwalen tegen te gaan. De 68-jarige mantelzorger Nel Wagner bedacht de toepassing, toen ze merkte dat de patiënten in het verpleeghuis waar haar zus verblijft, moeite hadden om hun eigen kamer terug te vinden.

De muziek zorgt voor een reactie van herkenning bij de patiënt, die daardoor beseft op de juiste plek te zijn aangekomen. Muziek wordt meer en meer toegepast en blijkt een succes in de omgang met dementerenden. De jury koos het idee uit een recordaantal van bijna zeshonderd inzendingen, voor oplossingen voor zaken die mensen in de zorgpraktijk tegen komen. De winnares kreeg een check van 10.000 euro uitgereikt door de jury, bestaande uit onder anderen Pieter van den Hoogenband (zie foto).

Leven aangenamer maken

De gepensioneerde accountant Nel Wagner licht haar idee toe op bestezorgidee.nl: “De foto en de muziek kunnen worden uitgezocht in samenspraak met familieleden. Het is voor deze groep heel lastig om het leven iets aangenamer te maken. Maar foto’s en muziek van vroeger zijn dingen die ze vaak nog wel herkennen en waar ze ook positieve associaties mee hebben. De spanning van de onbekende omgeving wordt weggenomen door de twee herkenningspunten. En de muziek en de foto kunnen aanleiding zijn voor een gesprek met een andere patiënt, een medewerker of vrijwilliger.”

Vakprijs voor Whatsupp

Het Beste Zorgidee wordt geïnitieerd door zorgverzekeraar ONVZ. Het is de achtste keer dat de wedstrijd wordt gehouden. Een jury koos vijf finalisten, waarna het Nederlandse publiek het ‘Thuiskomertje‘ selecteerde als grootste succes. De vakprijs werd gewonnen door Helen Schuengel, voor haar speciale zorgapp ‘Whatsupp‘. Daarmee kunnen hulpen in de huishouding makkelijk en snel een mogelijk probleem doorgeven aan de wijkverpleegkundige.

Wiestaateraanmijnbed.nl

De andere drie genomineerden waren een kleurzeep die aangeeft of een zorgverlener zojuist zijn of haar handen heeft gewassen, Therapy@Home, een online programma voor mensen herstellende van een knieoperatie, en Wiestaateraanmijnbed.nl, een website waar artsen zichzelf aan het publiek presenteren. Laatstgenoemde oplossing speelt in op de behoefte aan een persoonlijk aanpak, en het feit dat patiënten vaak niet weten welke arts zij tegenover zich hebben.

– Polsbandje met muziek beste zorgidee 2015, Beeld: Janus van den Eijnden –